Infiltrații apă prin acoperiș
Infiltrarea apei prin acoperiş este una din problemele cele mai comune, fie că vorbim de acoperişuri vechi, fie că vorbim de acoperişuri noi. Aceasta este datorată cel mai adesea execuţiei de slabă calitate a acoperişului, cu mână de lucru neprofesională. De asemenea, unul din factori este calitatea inferioară a materialelor folosite, fie că a fost vorba de intenţia unei reduceri de costuri, fie că a existat o informare eronată pentru a menţine un cost subevaluat al lucrării.
Ce trebuie știut este că diferite tipuri de acoperiș și învelitori de acoperiș, favorizează infiltrarea apei în mod particular.
De exemplu, pentru țigla ceramică, așa cum spuneam și la serviciul de montaj și reparație țiglă ceramică sau de beton, sunt două cauze majore care duc la infiltrații. Sunt cauzele naturale, cele care țin de trecerea timpului și de pierderea proprieteții materialelor din compoziție, prin expunerea la fenomene naturale (soare, îngheț etc) ele crapă. Tot aici se încadrează și deteriorarea naturală a suportului, șipca și uneori chiar structura (deși aici vorbim deja de lucruri vizibile, care fac ușoară identificarea infiltrațiilor, spre diferență de țigle fisurate, sau crăpate, acolo unde infiltrațiile se identifică mai greu, după o examinare amănunțită).
Alte cauze a infiltrațiilor prin țigla ceramică sau de beton, sunt cele mecanice, provocate în mare măsură de om, fie prin dislocarea sau spargerea lor, fie prin montaj defectuos.
Pentru tabla dublu fălțuită, care este una din invelitorile cu cele mai puține infiltrații, cauzele pot ține în principiu, doar de montajul defectuos sau de calitatea slabă a materialului. În rest, pe toată durata de viață a materialului, nu ar trebui să apară infiltrații, prin acest tip de învelitoare.
În schimb, la tabla simplu fălțuită există o predispunere mai mare la infiltrații ca urmare a montajului defectuos (fie că vorbim de pantă necorespunzătoare, fie că vorbim de îmbinare între foile de tablă etc), sau din cauze naturale, odată cu trecerea timpului și pierderea propietățiilor tablei. Vedeți acestă postare a noastră pe Facebook, cu o constatare de la o lucrare, pentru a vă exeplifica care sunt urmările unei infiltrații (aici de lungă durată)
În privința învelitorii din țigă metalică, lucrurile sunt mai complicate.
Deși este un tip de învelitoare mai nouă, nu toți producătorii reușesc să fabrice o învelitoare cu etanșeitate optimă. Desigur, cei mai mari și mai vechi producători au reușit să dezvolte, prin cercetare, și să patenteze sisteme eficiente de îmbinare între plăcile de tablă. Însă cei care nu au avut timpul, resursele sau materialele corespunzătoare pentru a produce o învelitoare din țiglă metalică cu etanșizare optimă, pot produce după montaj, probleme cu infiltrațiile, mai ales dacă este montată de persoane slab calificate, sau deloc familiare cu ce însemnă și cum se montează învelitoarea de țiglă metalică.
Nu vom insista foarte mult aici pentru că nu este o cauză generalizată, noi dorind doar să o amintim aici ca o posibilă cauză a infiltrațiilor.
Calitatea (și când spunem asta ne referim la grosimea, profilul și sistemul de îmbinare) mai slabă, dar preferată pentru costul de achiziție mai scăzut, favorizează un montaj defectuos, pentru persoanele neprofesioniste, montaj care duce la infiltrații ulterioare.
Infiltrațiile pot apărea și la țigla metalică fabricată de producători cu tradiție și renume (vă spunem aceasta ca urmare a constatărilor și remedierilor pe care a trebuit să le facem), ca urmare a montajului defectuos. Problema, pentru dumneavoastră, în acest caz, este remedierea infiltrației, sau a infiltrațiilor, poate costa mult mai mult, cost generat de înlocuirea modulelor de tablă montate defectuos.
Un alt factor care fovorizează infiltrațiile la acest tip de învelitoare, este nerespectarea planul de înclinare recomandat de producător, pe care se montează învelitoarea. Cum spuneam și la serviciul de montaj și reparații țiglă metalică, accesoriile sunt și ele responsabile de multe ori pentru infiltrații. Aceasta pentru că țigla metalică este tipul de care necesită cele mai multe tipuri de accesorii pentru etanșeizare. Principala problemă vine din standardizarea acestora de către producători, din motive lesne de înțeles (costuri, timp, eficiența de producție etc). Ca urmare a acestui fapt uneori, punctul de intersecție între două planuri de acoperiș necesită acesorii construite special pentru acele zone. Un exemplu în acest sens, foarte des întâlnit, este cel al dolilor.
Infiltrațiile apei sunt destul de frecvente și la ferestrele de mansardă. Aceste infiltrații se datorează fie cauzelor naturale, fie ca urmare a unui montaj necorespunzător, uneori chiar improvizat, sau nerespectând specificațiile producătorului. Găsiți aici o postare de pe pagina noastră de Facebook, cu o fereastră de masardă montată necorespunzător, chiar improvizat
În privința cauzelor naturale, ele țin de deteriorarea naturală a materialelor și / sau elementelor de etanșeizare. Odată cu uzarea acestora se pierde și etanșeizarea inițială, care impedica infiltrarea apei.
În cazul montajului defectuos infiltrațiile pot apărea încă de la început sau la o anumită perioadă de timp, ca urmare a uzării premature a elementelor de etanșeizare. Tot aici sunt și cazuri în care s-a montat fereastra de masardă improvizând, de cele mai multe ori, ca urmare a necunoașterii kiturilor de etanșeizare specific acoperișului unde urmează să fie montată fereastra. Uneori nu se cunoaște modul corect de montaj, pur și simplu.
Partea care necesită cel mai mult o experienţă anterioară, o bună cunoaştere a modului în care acoperişul interacţionează cu fenomenele meteorologice la care acesta este expus, este locul unde sunt montate accesoriile de etaşeitate şi la îmbinările elementelor care alcătuiesc un acoperiş. În funcţie de particularităţile acoperişului şi al învelitorii, unele accesorii trebuiesc confecţionate pe comandă, aceasta necesitând abilităţi de tinichigerie.
Una din dificultăţile în identificare şi rezolvarea unei infiltraţii, constă în faptul că locul în care apa picură sau se umezeşte, nu este acelaşi cu locul în care apa se infiltrează prin învelitoare. Apa este deviată de mai multe ori în traseul ei, până în punctul în care apa îşi face simţită prezenţa fie prin umezeală, fie prin curgere. Datorită experienţei acumulate şi a faptului că am rezolvat numeroase probleme similare, putem identifica şi remedia cu succes infiltraţiile de apă.
În urma constatării și de comun acord cu dumneavoastră se stabilește modul de lucru pentru soluţionarea problemei. Soluţia problemei poate fi o reparație locală sau una generală. Deseori se întâmplă să fie nevoie și de schimbarea șipcilor de lemn pe care este fixată țigla, cât și aplicarea foliei de difuzie dacă aceasta, sau vreun aşa-zis înlocuitor al acesteia, lipsește ( carton, folie anti-condens etc. ).